Η Ξηρολίμνη Κοζάνης

Η Ξηρολίμνη Κοζάνης είναι ένα ημιορεινό χωριό, το οποίο βρίσκεται στο 13ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης Ιωαννίνων. Μετά τη κατασκευή της Εγνατίας οδού η πρόσβαση στην Ξηρολίμνη είναι πολύ εύκολη από κάθε κατεύθυνση.

Ξηρολίμνη Κοζάνης

Οι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής των “Καραγιαννίων” είναι κυρίως πρόσφυγες απο τον Πόντο και την Μικρά Ασία, ιδιαίτερα δραστήριοι και ικανοί, οι οποίοι ανέκαθεν καλλιεργούσαν σιτηρά και καπνά. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί από αυτούς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, όπως των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Η Ξηρολίμνη Κοζάνης βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σινιάτσικο (τοπική ονομασία Καγιάπασι) και ο κάμπος της περιβάλλεται από βουνά. Πιο συγκεκριμένα απλώνεται από το σημείο όπου τελειώνει το όρος Σινιάτσικο (ή Άσκιο) μέχρι τις παρυφές του όρους Βούρινος (ή Μπούρινος). Σε αυτά τα βουνά υπάρχει πληθώρα αυτοφυών ειδών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών όπως φασκόμηλο, θυμάρι, χαμομήλι και τσάι του βουνού, του οποίου η καλλιέργεια αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους της περιοχής.