Οι καλλιέργειες μας

Καλλιέργια Λεβάντας

Η λεβάντα, lavandula angustifolia ή lavandula officinalis, είναι ένας πολυετές θάμνος της οικογένειας των χειλανθών (Lamiaceae). Υπάρχουν πολλά είδη λεβάντας με εκατοντάδες γενότυπους που διαφοροποιούνται από το σχήμα τους, μέχρι την περιεκτικότητα και την σύσταση τους σε αιθέρια έλαια. Γνήσιο αιθέριο έλαιο εξαιρετικής ποιότητας προέρχεται από την lavandula angustifolia, την γνήσια λεβάντα. Η Herbs & Oils καλλιεργεί από το 2011 τη γνήσια λεβάντα στην περιοχή Ξηρολίμνη Κοζάνης. Η καλλιέργεια γίνεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων και σε εδάφη ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα και ασβεστούχα (Ph >6). Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια και εδάφη μέτριας γονιμότητας. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε εχθρούς και ασθένειες και έχει διάρκεια ζωής 10-12 έτη.

Χονδρικό εμπόριο λεβάντας

Φυτεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι και την ανοιξη και χρησιμοποιούνται φυτά από μόσχευμα και όχι σπορόφυτα. Τα μοσχεύματα είναι πανομοιότυπα φυτά με τα μητρικά, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβώς το ίδιο DNA και να είναι ομοιόμορφα, κάτι που μας διευκολύνει στις καλλιεργητικές φροντίδες και στην συγκομιδή. Η φυτεία γίνεται με ειδική φυτευτική μηχανή. Η συγκομιδή γίνεται το καλοκαίρι, Ιούνιο ή Ιούλιο ή Αύγουστο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο της περιοχής, με ειδικές μηχανές συγκομιδής. Το στάδιο συγκομιδής όταν πρόκειται για παραγωγή αιθέριου ελαίου, είναι όταν το 50% των ανθέων έχει μαραθεί, ενώ όταν προορίζεται για ξηρή δρόγη, η συλλογή γίνεται όταν το 25-50%των οφθαλμών έχει ανθίσει.

Η ποιότητα του αιθέριου ελαίου εξαρτάται από το είδος και το ποσοστό της περιεκτικότητας των επιθυμητών και ανεπιθύμητων συστατικών, ενώ η απόδοση μιας φυτείας λεβάντας, είτε σε βάρος χλωρής μάζας είτε σε κιλά αιθέριου ελαίου, εξαρτάται από παράγοντες όπως το φυτικό υλικό, την εγκατάσταση της φυτείας, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές φροντίδες και την απόσταξη.

Καλλιέργια Τσαί του βουνού

Το τσάι του βουνού ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και το γένος σιδερίτη (sideritis) και περιλαμβάνει πληθώρα ειδών. Η Herbs & Oils καλλιεργεί βιολογικό τσάι του βουνού στους πρόποδες του όρους Σινιάτσικο (τοπική ονομασία Καγιάπασι) σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Φυτώριο τσάι του βουνού - Φυτά τσάι του βουνού

Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και προτιμά τα πετρώδη εδάφη με αλκαλικό PH (6-8), γεγονός που καθιστά τις συνθήκες της περιοχής ιδανικές για την καλλιέργεια του. Λαμβάνοντας αρχικά το σπόρο από αυτοφυή πληθυσμό της περιοχής, η Herbs & Oils δημιούργησε το 2011 το φυτώριο της, από όπου γίνεται η μεταφύτευση το Φθινόπωρο σε κατάλληλα προετοιμασμένα αγροτεμάχια. Εφαρμόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, η διάρκεια ζωής του φυτού φθάνει τα 6-8 έτη.

Η συγκομιδή γίνεται πριν την πλήρη άνθιση και όταν τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται, διότι τότε η περιεκτικότητα φύλλων σε αιθέριο έλαιο και σε άρωμα είναι η καλύτερη. Ανθίζει από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και συλλέγεται το υπέργειο τμήμα του φυτού.Τα ανθοφόρα στελέχη ξηραίνονται υπό σκιά με φυσική ξήρανση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Καλλιέργια Φασκόμηλου

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και το γένος σάλβια (salvia) και περιλαμβάνει πάνω από 20 είδη στην χώρα μας. Η Herbs & Oils καλλιεργεί βιολογικό φασκόμηλο του είδους salvia officinalis σε υψόμετρο 700 μέτρων στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Χονδρικό εμπόριο φασκόμηλου

Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε ποικίλα κλίματα, υψόμετρο από 0-1.500 μέτρα και εδάφη με ευρέα όρια τιμών PH (4-8). Είναι πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες περιοχές. Οι πρόποδες του βουνού της περιοχής μας έχουν πληθώρα αυτοφυούμενων φυτών φασκόμηλου. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται το Φθινόπωρο από το φυτώριο της Herbs & Oils και εφαρμόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, η φυτεία διαρκεί 6-8 έτη.

Η συγκομιδή γίνεται κατά την αρχή της ανθοφορίας όταν πρόκειται για ξηρή δρόγη και κατά την πλήρη άνθιση όταν προορίζεται για παραγωγή αιθέριου ελαίου. Η συλλογή γίνεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Το συγκομιζόμενο τμήμα του φυτού (φύλλα) ξηραίνεται υπό σκιά με φυσική ξήρανση, γρηγορότερα από άλλα φυτά λόγω της μικρής περιεκτικότητας νερού στα φύλλα.

Καλλιέργια Ελίχρυσου

Φυτώριο ελίχρυσου - Φυτά ελίχρυσου

Ο ελίχρυσος (Helichrysum Italicum) είναι πολυετές αρωματικό φυτό, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και μεγάλη αξία. Η διάρκεια ζωής του ξεπερνά τα 10 έτη και χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη βιομηχανία των καλλυντικών λόγω των αντιγηραντικών ιδιοτήτων του αλλά και της επουλωτικής του δράσης που μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές δερματικές παθήσεις!

Φύτευση

Προτιμώνται εδάφη ελαφριά και αλκαλικά με Ph 6 και άνω, τα οποία πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να είναι επιτυχημένη η φύτευση. Η φύτευση γίνεται ιδανικά φθινόπωρο προς χειμώνα, αλλά μπορεί να γίνει και νωρίς την άνοιξη, μόλις το επιτρ΄ψουν οι συνθήκες. Γίνεται μηχανικά και γραμμικά σε αποστάσεις μεταξύ των γραμμών 1,5 μ και 40-45 εκ. Επί της γραμμής, ενώ μπορεί να φυτευτεί και με το χέρι. Για την προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε πιστοποιημένο φυτώριο ώστε να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για υγιή φυτά του κατάλληλου είδους, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύνται και από φυτο-υγειονομικό διαβατήριο.

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Φυτώριο ελίχρυσου - Φυτά ελίχρυσου

Στις αρχές της άνοιξης ξεκινά το ξεβοτάνισμα το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των γραμμών καλλιεργητή-σκαλιστήρι και τσάπισμα επί της γραμμής. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι το χειμώνα ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν γρήγορα και σωστά χωρίς να παρεμποδίζονται από ζιζάνια. Μετά το τρίτο έτος, οι φροντίδες αυτές ελαχιστοποιούνται καθώς τα φυτά είναι πλέον μεγάλα και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά απέναντι στα ζιζάνια. Το κόστος λοιπόν των καλλιεργητικών φροντίδων μειώνεται πάρα πολύ. Μετά το δεύτερο έτος και ανά δύο χρόνια προτείνεται λίπανση με τα απαραίτητα στοιχεία άζωτο-φώσφορο-κάλιο νωρίς την άνοιξη.

Συγκομιδή

Η πρώτη ουσιαστική συγκομιδή γίνεται το δεύτερο καλοκαίρι από την φύτευση του. Συγκομίζονται τα ανθικά στελέχη μηχανικά και μεταφέρονται άμεσα στο αποστακτήριο ώστε να γίνει η απόσταξη και να παραχθεί το αιθέριο έλαιο. Η κατάλληλη περίοδος είναι από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου ανάλογα με το υψόμετρο και τις καιρικές συνθήκες. Η μέση απόδοση σε αιθέριο έλαιο ανέρχεται στο κολό/στρέμμα.