Φυτώριο λεβάντας – Φυτά λεβάντας

Στο φυτώριο λεβάντας της εταιρίας μας θα βρείτε υψηλής ποιότητας φυτά λεβάντας του είδους Lavandula Angustifolia, διάφορων ποικιλιών. Η λεβάντα χαρακτηρίζονται για την αντισηπτική, αντιμικροβιακή και χαλαρωτική και της δράση. Φυσικά, οι χρήσεις της λεβάντας δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Υπάρχουν επίσης πολλές πρακτικές εφαρμογές του αιθέριου ελαίου που παράγεται από αυτή.

Φυτώριο λεβάντας - Φυτά λεβάντας

Το φυτώριο αρωματικών φυτών της Herbs & Oils παράγει από το 2014 φυτά “της γνήσιας” λεβάντας στην περιοχή της Ξηρολίμνης Κοζάνης. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών γίνεται με μοσχεύματα και όχι σπορόφυτα. Τα μοσχεύματα είναι πανομοιότυπα φυτά με τα μητρικά, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβώς το ίδιο DNA και να είναι ομοιόμορφα. Κάτι που μας διευκολύνει στις καλλιεργητικές φροντίδες και στην συγκομιδή. Τα μοσχεύματα που χρησημοποιούμε προέρχονται από μητρικές φυτείες της εταιρίας. Ελέγχοντας την προέλευση των μοσχευμάτων εξασφαλίζουμε την ποιότητα τους και κατεπέκταση την ποιότητα του παραγόμενου φυτού λεβάντας. Έτσι λοιπόν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την επιτυχεμένη φύτευση στα χωράφια σας.   

Το φυτώριο λεβάντας ετοιμάζεται στα τέλη του χειμώνα (Φεβρουάριος Μαρτιος) ώστε τα φυτά να είναι έτοιμα (να έχουν αναπτύξει ικανό ριζικό σύστημα) για μεταφύτευση στους αγρούς στις αρχές του χειμώνα του ίδιου έτους (Νοέμβριο – Δεκέμβριο).

Καλλιέργια Λεβάντας – Διαδικασία Παραγωγής

Φυτώριο λεβάντας - Φυτά λεβάντας

Η λεβάντα φυτεύεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου αρχές χειμώνα και χρησιμοποιούνται φυτά από μόσχευμα. Η φυτεία γίνεται με ειδική φυτευτική μηχανή αλλά μπορεί να γίνει και με το χέρι. Η καλλιέργεια αγαπάει το υψόμετρο και προτιμά εδάφη ελαφριά, καλά στραγγιζόμενα και ασβεστούχα (Ph >6).

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό σε εχθρούς και ασθένειες και έχει διάρκεια ζωής 10-12 έτη. Όπως και όλα τα φυτά, έτσι και η λεβάντα απαιτεί τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες ειδικά στα πρώτα τρία χρόνια της ζωης της. Μεγαλώνοντας, οι φροντίδες αυτές σταδιακά μειώνονται. 

Η συγκομιδή λεβάντας περιλαμβάνει ειδικές θεριστικές μηχανές και γίνεται το καλοκαίρι, Ιούλιο ή Αύγουστο, ανάλογα πάντα με το υψόμετρο και με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες της χρονιάς. Το στάδιο της συγκομιδής, όταν πρόκειται για παραγωγή αιθέριου ελαίου, γίνεται όταν το 50% των ανθέων έχει μαραθεί. Όταν προορίζεται για ξηρή δρόγη, η συλλογή γίνεται όταν το 25-50%των οφθαλμών έχει ανθίσει.

Αιθέριο έλαιο από φυτά λεβάντας

Η ποιότητα του αιθέριου ελαίου της λεβάντας εξαρτάται από το είδος και το ποσοστό της περιεκτικότητας των επιθυμητών και ανεπιθύμητων συστατικών. Η απόδοση μίας καλλιέργειας, είτε σε βάρος χλωρής μάζας είτε σε κιλά αιθέριου ελαίου, εξαρτάται από παράγοντες όπως το φυτικό υλικό, την εγκατάσταση της φυτείας, τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές φροντίδες και την απόσταξη.

Ιδιότητες της λεβάντας;

Η λεβάντα αποτελεί ένα φυτό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα καταστάσεων. Ειδικότερα, εκτός από αντισηπτικό, αντιμικροβιακό και χαλαρωτικό, μπορεί να αξιοποιηθεί ως εντομοαπωθητικό, κατά των σκώρων,  ως αποσμητικό, σε αρωματικά κεριά, καλλυντικά, φάρμακα και σε προϊόντα καθαρισμού.