Φυτώριο τσάι του βουνού – Φυτά τσάι του βουνού

Το φυτώριο τσάι του βουνού (Sideritis) της εταιρίας Herbs & Oils βρίσκεται στην περιοχή Ξηρολίμνη Κοζάνης και μπορεί να σας προσφέρει υψηλής ποιότητας φυτά τσάι του βουνού. Συγκεκριμένα, οι καλλιέργειες από όπου προέρχεται ο σπόρος βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σινιάτσικο (τοπική ονομασία Καγιάπασι) και σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Οι κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εξειδίκευση του προσωπικού μας, έρχονται να φέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα καλύψει τις ανάγκες σας στον μέγιστο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχικός σπόρος προήλθε από αυτοφυή πληθυσμό της περιοχής. Στο Σινιάτσικο αυτοφύονται δεκάδες αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αναμεσα τους και ο σιδερίτης.

Φυτώριο τσάι του βουνού - Φυτά τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και το γένος σιδερίτη (sideritis). Περιλαμβάνει μια πληθώρα ειδών και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Μάλιστα, τα φυτά τσάι του βουνού «δείχνουν» μια ιδιαίτερη προτίμηση σε πετρώδη εδάφη με αλκαλικό PH (6-8). Αυτό που καθιστά την περιοχή στην οποία βρίσκεται το φυτώριο αρωματικών φυτών της Herbs & Oils ως την ιδανικότερη.

Καλλιέργια τσάι του βουνού – Διαδικασία Παραγωγής

Λαμβάνοντας αρχικά το σπόρο από αυτοφυή πληθυσμό της περιοχής, η Herbs & Oils δημιούργησε το 2011 το φυτώριο της. Από εκεί γίνεται η μεταφύτευση το Φθινόπωρο σε κατάλληλα προετοιμασμένα αγροτεμάχια. Εφαρμόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, η διάρκεια ζωής του φυτού φθάνει τα 5-6 έτη.

Η συγκομιδή γίνεται πριν την πλήρη άνθιση και όταν τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Τότε η περιεκτικότητα των φύλλων σε αιθέριο έλαιο και σε άρωμα είναι η καλύτερη. Ανθίζει από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και συλλέγεται το υπέργειο τμήμα του φυτού. Τα ανθοφόρα στελέχη ξηραίνονται υπό σκιά με φυσική ξήρανση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Ιδιότητες των φυτών τσάι του βουνού

Φυτώριο τσάι του βουνού - Φυτά τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού προσφέρει τεράστια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, αρκετές είναι οι έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο φυτό, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυτά τσάι του βουνού συμβάλουν στην πρόληψη αρκετών ασθενειών. Μερικές από αυτές είναι η νόσος Alzheimer, η υπέρταση, και η οστεοπόρωση.

Επιπροσθέτως, σημαντικά είναι τα οφέλη και στο πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την ανακούφιση από στομαχόπονο και δυσπεψία. Τέλος, σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Πατρών και Ιωαννίνων διαπιστώθηκαν και οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αγχολυτικές του επιδράσεις. 

Κατανοώντας λοιπόν τα ιδιαίτερη οφέλη που προσφέρει το τσάι του βουνού, στόχος μας είναι να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην βελτίωση της υγείας σας και στην απόλαυση ενός γευστικότατου αφεψήματος.