Φυτώριο Φασκόμηλου & Φασκόμηλου Αγιάννης

Φυτώριο Φασκόμηλου

Στο φυτώριο φασκόμηλου της εταιρίας Herbs & Oils θα βρείτε άριστης ποιότητας φυτά φασκόμηλου (Salvia Officinalis) & φασκόμηλου Αγιάννης (Salvia Sclarea). Ειδικότερα, το φασκόμηλο, γνωστό και ως Σάλβια, έχει πάρει το όνομά του από το λατινικό ρήμα salvere που σημαίνει “σώζω”. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ως ιερό βότανο και πίστευαν ότι χάριζε στον άνθρωπο την αθανασία. Το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο αλλά και ως τονωτικό του μυαλού και του σώματος.

Καλλιέργια Φασκόμηλου & Φασκόμηλου Αγιάννης – Διαδικασία παραγωγής

Στο φυτώριο φασκόμηλου Herbs & Oils δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγική διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσουμε την άριστη ποιότητα του φυτού. Ειδικότερα, οι μητρικές φυτείες της εταιρίας μας από όπου προέρχεται ο σπόρος αναπτύσσονται σε ένα ιδιαίτερα κατάλληλο έδαφος της γύρω περιοχής. Μιας περιοχής (πρόποδες του όρους Συνιατσκο) όπου από τα τέλη Μαίου αρχίζουν να «μωβίζουν» ολόκληρα κομμάτια της. Ο αυτοφυής πληθυσμός του συγκεκριμένου φυτού είναι πολύ μεγάλος !

Φυτώριο Φασκόμηλου

Στη συνέχεια γίνεται η σπορά σε κατάλληλα προετοιμασμένες αβραγιές στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μας. Με ιδιαίτερη φροντίδα καλλιεργείται μέχρι την κατάλληλη στιγμή για την μεταφύτευση του στο χωράφι. Με ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε την άριστη ποιότητα σε όλα μας τα φυτά. 

Η φύτευση του φασκόμηλου γίνεται κυρίως το Φθινόπωρο και ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργείται. Με την σωστή φροντίδα, η διάρκεια ζωής μιας καλλιέργειας φασκόμηλου ανέρχεται στα 12 – 15 έτη. Η καταλληλότερη εποχή για την συγκομιδή του είναι λίγο πριν την άνθιση του φυτού. Συγκεκριμένα περίπου τον Ιούνιο – Ιούλιο για τις πιο ορεινές περιοχές ή στα τέλη Απριλίου για τις πιο νότιες περιοχές. 

Τέλος, η συλλογή του φυτού γίνεται μία φορά κατά το πρώτο έτος καλλιέργειάς του, και 2 με 3 φορές τα επόμενα χρόνια. 

Ιδιότητες των φυτών Φασκόμηλου

Τα φυτά φασκόμηλου & φασκόμηλου Αγιάννης αποτελούν δύο είδη του γένους salvia που προσφέρουν τεράστια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως στις γυναίκες. Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από την απόσταξη των φύλλων του παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με την γυναικεία ορμόνη. Για τον λόγο αυτό θεωρείτε ως ένα από τα καλύτερα φυτικά οιστρογόνα το οποίο βοηθάει στην ρύθμιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση. 

Επιπρόσθετα, το φασκόμηλο χαρακτηρίζεται για την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση και θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό. Καταπραΰνει τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού και βοηθάει στην βελτίωση της μνήμης, την κυκλοφορία του αίματος, στο κρυολόγημα και την έντονη εφίδρωση. Χρησιμοποιείται από πολύ παλιά ως επουλωτικό, αιμοστατικό και αντισηπτικό.