Φυτώριο θυμαριού – Φυτά θυμαριού
Στο φυτώριο θυμαριού της Herbs & Oils θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας φυτά θυμαριού (Thymus Vulgaris) τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές στην περιοχής Ξηρολίμνης Κοζάνης. Το θυμάρι είναι ένα ποώδες και αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα χάρη στην χρησιμότητά του στην μαγειρική αλλά και την εναλλακτική ιατρική.
Στο φυτώριο αρωματικών φυτών Herbs & Oils αξιοποιούμε τις πλέον κατάλληλες εδαφο-κλιματικές συνθήκες που μας προσφέρει η περιοχή. Έτσι εξασφαλίσουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Επιπροσθέτως, το άρτια εκπαιδευμένο μας προσωπικό σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, εξασφαλίζει την απόλυτη κάλυψη των αναγκών σας.
Καλλιέργια Θυμαριού – Διαδικασία παραγωγής
Όπως τα περισσότερα αρωματικά φυτά, έτσι και το θυμάρι μπορεί να φυτευτεί από το ξεκίνημα του χειμώνα έως και την άνοιξη. Φυτεύεται γραμμικά σε αποστάσεις ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας, είτε μηχανικά, είτε με το χέρι. Όπως πάντα, απαραίτητη προϋπόθεση για μία επιτυχημένη φυτεία είναι η προμήθεια του κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού από πιστοποιημένο φυτώριο αρωματικών φυτών.
Τα φυτά θυμαριού ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι και αποτελούν ένα πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό. Διαθέτουν σκουροπράσινα ή πρασινο-γκρι φύλλα και αναπτύσσουν μικρά άνθη λευκού ή ροζ χρώματος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ποτίσματα και λίπανση και συλλέγεται στην αρχή της ανθοφορίας του όταν προορίζεται για ξηρή δρόγη ή στην πλήρη ανθοφορία του όταν πρόκειται για απόσταξη προκειμένου να πάρουμε το αιθέριο έλαιο.
Μία καλλιέργεια θυμαριού μπορεί να επιβιώσει άφοβα τόσο σε ζεστά όσο και κρύα κλίματα. Ειδικότερα, το θυμάρι αποτελεί ένα από τα ανθεκτικότερα φυτά που αντέχει σε θερμοκρασίες από -30 έως και 35 βαθμούς Κελσίου.
Ιδιότητες Θυμαριού
Η βασικότερη χρήση του θυμαριού είναι στην μαγειρική. Ωστόσο σημαντικά είναι και τα οφέλη του στον πονόλαιμο όταν καταναλώνεται ως αφέψημα. Οι ιδιότητές τους οφείλονται κυρίως στην θυμόλη που περιέχει, η οποία χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Φαρμακοβιομηχανία αλλά και στην μελισσοκομία.
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού, γνωστό και ως θυμέλαιο, αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.