Φυτώριο ελίχρυσου – Φυτά ελίχρυσου

Στο φυτώριο ελίχρυσου της εταιρίας μας θα βρείτε φυτά ελίχρυσου (Helichrysum Italicum – Immortelle) τα οποία χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική τους ποιότητα. Ειδικότερα, το φυτώριο αρωματικών φυτών της Herbs & Oils καλλιεργεί το συγκεκριμένο φυτό τα τελευταία έτη με μεγάλη επιτυχία. Η παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού γίνεται στην Ξηρολίμνη Κοζάνης. Χρησιμοποιείται είτε σπόρος ειτε μοσχεύματα από μητρικές φυτείες της Herbs & Oils. 

Φυτώριο ελίχρυσου - Φυτά ελίχρυσου

Πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό το οποίο αναπτύσσεται σε ύψος έως το μισό περίπου μέτρο. Διαθέτει ανορθωμένα κλαδιά και ασημί μακρόστενα φύλλα με έντονο άρωμα. Στις κορυφές των βλαστών φύονται τα κατακίτρινα άνθη που μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο προσφέροντάς του εξαιρετικά οφέλη.

Καλλιέργια Ελίχρυσου – Διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή ελίχρυσου στο φυτώριο Herbs & Oils γίνεται σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Χάρη στην πολυετή μας εμπειρία και την εξειδίκευση στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είμαστε σε θέση να φροντίσουμε για το άριστο αποτέλεσμα σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Φυτώριο ελίχρυσου - Φυτά ελίχρυσου

Ειδικότερα, το παραγόμενο φυτό του ελίχρυσου μεταφυτεύεται στις καλλιέργειάς μας και αναπτύσσεται σε ένα πρόσφορο έδαφος και ευνοϊκό κλίμα. Γενικότερα, το φυτό ελίχρυσος αντέχει στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες ενώ μπορεί να επιβιώσει και σε ελαφριές παγωνιές. Ιδανικότερη περίοδος για την φύτευση του θεωρείται το ξεκίνημα του χειμώνα ή νωρις την άνοιξη ειδικότερα εάν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης.

Η συγκομιδή περιλαμβάνει ειδικές μηχανές συγκομιδής. Γίνεται το καλοκαίρι, Ιούνιο με Ιούλιο, ανάλογα πάντα με το υψόμετρο και με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες της χρονιάς. Το στάδιο της συγκομιδής, όταν πρόκειται για παραγωγή αιθέριου ελαίου, γίνεται όταν το 50% των ανθέων έχει μαραθεί. Όταν προορίζεται για ξηρή δρόγη, η συλλογή γίνεται όταν το 25-50%των οφθαλμών έχει ανθίσει.

Πρόκειται για ένα φυτό που μπορεί εύκολα να φυτευτεί σε γλάστρα ή παρτέρια ενώ η συγκομιδή του γίνεται όταν τα άνθη του έχουν ανοίξει περίπου στα 2/3.

Ιδιότητες και αιθέριο έλαιο Ελίχρυσου

Ο Ελίχρυσος αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές αρωματικό φαρμακευτικό φυτό. Το εξαγόμενο αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και προσφέρει τεράστια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα, στις βασικές του ιδιότητες συγκαταλέγονται η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης δράση.

Η απόσταξη των λουλουδιών από τα φυτά ελίχρυσου παράγουν το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου, το οποίο αποδεδειγμένα προσφέρει τεράστια οφέλη στην επιδερμίδα και γενικά σε δερματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, συμβάλει στην ενεργοποίηση της κυκλοφορίας της επιδερμίδας, δρα επουλωτικά σε ερεθισμούς, μειώνει τους μαύρους κύκλους και τις κοκκινίλες και βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων. Για αυτόν τον λόγο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βότανα για την βιομηχανία των καλλυντικών αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.